Castillo de Santa Catalina | Spanje

 In EUROPE, REIZEN, SPANJE

Op doorreis zijn er altijd wel plaatjes waarvan je verwacht dat ze gaan tegenvallen. Toen we aankwamen in Jaén, een stadje ten noorden van Granada, was dit ook mijn verwachting. Het regende een beetje, ik was erg moe en we zouden er maar één nachtje blijven slapen. ’s Avonds gingen we erop uit, op zoek naar avondeten. Ondanks de regen en de glibberige steile weggetjes omhoog, zagen we één ding wat heel erg opviel. Vanaf bijna elke straat in deze stad kon je een prachtig verlichtte burcht zien liggen, hoog op de berg naast de stad. We besloten om de volgende ochtend toch naar dit kasteel te rijden om te zien of het wat was.

Ernaartoe

In tegenstelling tot het Alhambra in Granada, lag de burcht van Jaén aan de rand van de stad. Dit maakt het vrij makkelijk om de smalle weggetjes door de stad te vermijden en gewoon met de auto naar het kasteel te rijden. De route erheen is trouwens ook geweldig. De weg leidt je omhoog de berg op, langs mooie rijen met bomen terwijl je de stad steeds meer achter je laat.

Castillo de Santa Catalina

In tegenstelling tot onze verwachting, waren er ruim voldoende parkeerplekken boven aan de berg. Vreemd genoeg was het niet heel druk. In eerste instantie dachten we dat dat logisch was, misschien was het niet heel bijzonder. Maar eenmaal binnen snapten we het niet. Wat was dit een geweldige locatie! Het kasteel is bijzonder goed bewaard gebleven, en de eigenaren (waarschijnlijk Jaén zelf) heeft het kasteel bijzonder goed onderhouden. De aardige mensen bij de kaartverkoop lieten ons in goed Engels zien waar we heen moesten lopen om niks te missen.
In meerdere zalen waren films te zien over de verschillende veroveringen van dit kasteel. De Moorse tijden, de christelijke herovering en de Franse verovering daarna hebben behoorlijk veel sporen nagelaten in dit kasteel – en dit is duidelijk te merken.

Uitzicht over een stad in de woestijn

Vanaf de vier torens die dit kasteel telt kon je een geweldige overview krijgen van het stadje Jaén. Links van het kasteel kon je een route volgen, die leidde naar een groot kruis bovenaan het hoogste puntje van de berg. Vanaf dat punt had je een bijzonder overzicht over de stad. Dit was tevens ook het enigste punt waarvandaan je de kathedraal kan zien van Jaén – welke trouwens ook een aanrader is als je in Jaén logeert.

Kortom: Santa Catalina in Jaén is een hele grote aanrader. Je kan het prima combineren met bijvoorbeeld een dagje Baeza, ten noordoosten van Jaén. Het is absoluut een pareltje die ondergewaardeerd wordt, aangezien zij mist in de meeste reisgidsen!

Praktische info

Wil je Santa Catalina ook bezoeken? Kijk dan even op deze website voor bezoekersinfo. Kaartjes kosten 3,50 per persoon. Er is parkeerruimte naast het kasteel en is bereikbaar met de auto. Als je met de bus wil kan je dat opzoeken op de info website.

12 10 9 8

Recommended Posts
Comments
  • Ruben Hadders
    Beantwoorden

    Zo te zien zijn er nog genoeg ‘tips’ om je eigen, unieke reisgids te beginnen! 🙂

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!