De magie van het Alhambra | Spanje

 In EUROPE, REIZEN, SPANJE

Wie van plan is om naar Andalusië te komen, mag absoluut niet het Alhambra overslaan. De magie van dit fort en de pracht van de paleizen binnen het Alhambra brengen je aan het twijfelen of je wel echt in Spanje bent. Met de geschiedenis van de Arabische Sultans die de paleizen lieten bouwen in dit zuidelijke stuk van Spanje, is dit fort een koppeling tussen Christelijk Europa en de Arabische wereld. Bezoek het Alhambra en dompel je onder in een mengelmoes van geschiedenis, kunst, architectuur en religie.

In het kort: geschiedenis

Het Alhambra maakt deel uit van de grote geschiedenis van de Arabische optrek in Spanje. Met de Moorse Sultans regerend over de Zuidelijke gebieden van Spanje rond 200-800 na Christus, werd de Islam en de Islamitische kunst geïntroduceerd. Kerken werden omgebouwd tot Moskeeën, de steden werden opgebouwd in Arabische stijl (voornamelijk witte huizen met platte daken) en de kunst voor de paleizen was compleet anders dan Christelijk-Europa. Het Moorse Spanje werd een centrum voor cultuur en kunst in de vroege middeleeuwen.

Wat je moet bekijken

Het Alhambra is niet voor niks op een heuvel naast Granada gevestigd. Het fungeerde als paleis en rustoord, maar ook als fort en burcht. Toen het Moorse rijk nog hoogtij vierde, wisselden verschillende sultans elkaar af. De paleizen zijn een goed bewijsmateriaal van verschillende heersers. De paleizen bestaan uit meerdere delen, met elk een eigen thema. Zo heb je het stuk paleis met veel waterstromen in de architectuur verwerkt en heb je het witte gedeelte. En dit gedeelte is mooi!
Na een lange tijd werd de Reconquista een feit: de herovering van het Spaanse rijk door de Spaanse koningen. De Moren werden verdreven uit heel Zuid-Spanje, waar ze in Granada en dus vlakbij het Alhambra tot op het laatste moment verbleven. Met de terug winst van de streek namen de Spaanse koningen ook het Alhambra in. Gek genoeg is nagenoeg alles intact gebleven. Stiekem waren de Spaanse veroveraars onder de indruk van de Moorse kunst, wat duidelijk te zien is in latere architectuur in heel Zuid-Spanje. Pas in de late 16e eeuw liet Karel de Vijfde een foeilelijk gebouw midden in het Alhambra bouwen. Zelf vond ik het gebouw op een doos van chocoladerepen lijken, door de geblokte muren en de effen structuur. In elk geval is het compleet anders dan de andere architectuur binnen het Alhambra en daardoor valt het meteen op.
Bezoek ook de tuinen uitgebreid. Er zijn genoeg schaduwplekjes, fotoplekjes en mooie punten waar je even een goede pauze kunt nemen. Wij zagen zelfs reizigers een dutje doen op een muurtje in de tuin, wat ons weer inspiratie gaf. 😉

Unesco Werelderfgoedlijst

Het Alhambra staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dit betekent dat er in de gaten wordt gehouden hoeveel mensen het Alhambra per dag bezoeken. Hier is een maximum aan gesteld. Een van de eerste tips is daarom om je ticket online te bestellen. Een ticket kost ongeveer 15 euro en geeft je toegang tot het gehele Alhambra: de tuinen, het Alhambra en Albaicin. Ook mag je de paleizen in. Hiervoor moet je wel een tijd aangeven, die je moet laten controleren als je in de rij staat voor de paleizen.

Wanneer je het best kan bezoeken

Over het algemeen wordt er 2,5 – 3 uur opgegeven voor het totale bezoek aan het Alhambra. Dit kan wel verschillen, als het warm is doe je er langer over. Ook wanneer je alles wil fotograferen (zoals wij), doe je er langer over. Wij hebben 4 uur in het Alhambra doorgebracht.
Voor de paleizen moet je vooraf een tijd doorgeven van bezoeken. Wij kozen voor half tien, zodat we daarvoor de eerste helft konden zien en dan door konden lopen via de paleizen. Het terrein is erg groot en je mag overal naartoe lopen: als je maar je ingangsbewijs hebt. Er kan op sommige plekken naar worden gevraagd.

Laatste tip:

Neem voldoende water mee op de warme dagen. In Granada kan het behoorlijk opwarmen en ondanks de waterfonteintjes die her en der staan, is water een goed idee om van te voren in te slaan. Daarnaast is iets van eten ook geen verkeerd idee. Zo kan je misschien langer boven blijven en hoef je niet per sé het Alhambra uit om je dorst of honger te stillen. Want: zodra je eruit bent kom je er niet weer in met je ticket.

Wil je meer foto’s? Volgende week komt een uitgebreid fotoverslag online.

4 6  8       15  17

Recommended Posts
Comments
  • Sandra
    Beantwoorden

    Gaaf hè? Ik ben vier jaar geleden in het Alhambra geweest en het is denk ik één van de meest bijzondere plekken die ik heb bezocht in Spanje. Zo mooi… Ik ben heel benieuwd naar jouw fotoverslag volgende week!

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!