GOUDA, de stad van kaas en molens | Op ontdekking in eigen land

 In EUROPE, NEDERLAND, REIZEN

Terwijl de meeste buitenlanders die ik heb ontmoet allemaal van Gouda hadden gehoord, was ik er zelf als oer-Hollander nog nooit geweest! Zo ook veel mensen om mij heen. “Gouda? Dat lijkt me echt een saai stadje…” Het werd tijd om op ontdekking te gaan in eigen land. En? Het tegendeel bleek waar! Het stadje is niet alleen bekend om zijn kaas, maar heeft nog veel meer te bieden.

markt grachtingouda luikengouda stadhuisgouda

Stadhuis

Als je het stadje in komt lopen, door de winkelstraat, stuit je op een groot plein. Het eerste wat je opvalt is het enorme gemeentehuis wat prominent midden op dit grote plein staat. Het stadhuis is het middelpunt van het plein, met andere gebouwen als cirkel eromheen. Met grote rode luiken en aan beide kanten een ingang, is het zeker een gebouw die opvalt. De gotische stijl van het stadhuis is trouwens ook niet te missen: de puntige torens aan de voorkant van het gebouw stralen nog de middeleeuwse sfeer uit.
Je kan het gemeentehuis in. Zelf heb ik het niet gedaan, met mijn studentenbudget in gedachte. Binnen kan je het interieur bekijken, die Gouda uit de Gouden Eeuw over heeft gehouden.

dewaag

Goudse Waag

De Goudse Waag was helaas niet open, zo midden in januari. Toch is het een plek om te bezoeken, mocht jij wel in het zomer-/lenteseizoen komen. In dit gebouw, tegenover het Stadhuis, werd vroeger de (Goudse) kaas gewogen en geprijsd. Als je het gebouw ook van binnen bezoekt, kan je de weegschalen en de gewichten zien. Nu wordt er namelijk geen kaas meer gewogen voor de markt, maar vind je er het Kaas- en ambachtenmuseum.

achterdesintjanskerk tuinvandesintjans

Sint-Jans Kerk

Ik heb me laten vertellen dat de Sint-Jans kerk de mooiste en oudste kerk van Nederland is. De kerk staat vlak naast het stadhuis. In de muren van de kerk zijn glas-in-lood ramen verwerkt. Deze ramen vertellen allemaal een bijbelverhaal.
Je kan de Sint-Jans kerk in als student of als volwassene, voor 2,50/4,50.
Als je geen zin hebt om naar binnen te gaan, loop dan alsjeblieft wel een rondje om de kerk heen. De hofjes naast de kerk, het Erasmus-park erachter en de smalle straatjes eromheen zijn een kleine inkijk in een middeleeuws leventje.

kaaswinkel

KAAS!

In het kader van: “my favorite cheese is Gouda”… Gouda staat voor kaas. Hierom is het bekend en daarom mag je echt de kaasmarkt niet missen! (Tenzij je Roëlle heet en in het extreme laagseizoen gaat…) De Kaasmarkt wordt iedere donderdagochtend in april t/m augustus gehouden op De Markt, het plein waar het stadhuis en De Waag ook staan. Kijk hoe de kaasboeren onderhandelen over de prijs en neem zelf een stukje mee.
Kom je buiten het hoogseizoen? Bezoek dan één van de vele kaaswinkeltjes in de winkelstraten.

molengouda moleningouda

Molens, molens en molens…

Echt Hollands: oude (koren)molens. In Gouda kan je er vele bezoeken, de Roode Leeuw, de Mallemolen, molen ’t Slot… Stuk voor stuk molens met een verhaal. Bijvoorbeeld molen ’t Slot. Deze molen werd gebouw op de fundamenten van het verwoeste kasteel van Gouda. Deze molen diende om koren te malen. Een goede locatie, naast de haven, waar het veel waait (ik spreek uit ervaring).
In Gouda heb je genoeg keuze uit molens. Bezoek er één, of bezoek ze allemaal. Het hoort bij Gouda!

Dus, Gouda is helemaal niet zo saai als eigenlijk wordt gedacht. Als Hollander moet je deze stad bezoeken, al is het maar om een blok kaas te kopen.

Ben jij al eens in Gouda geweest en mis ik nog een hoogtepunt?

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!