Great Ocean Road, tips! | Australië

 In AUSTRALIË, OCEANIË, REIZEN

Alweer twee jaar geleden, maar nog steeds droom ik van de stranden van Australië, de bergachtige woestijn en de vele diersoorten die het land Down Under herbergt. Toen we een rondtrip van twee maanden door dit veelzijdige land maakten, wisten we één ding heel zeker. Er waren een paar dingen die we sowieso zouden gaan doen. De Great Ocean Road was daar onderdeel van. Maar wat is nou precies de Great Ocean Road en hoe pak je deze trip het handigst aan?

Great Ocean Road

The Great Ocean Road is al jaren een populaire bestemming voor toeristen in Australië. Ook al ben je maar een paar weekjes in Oz, toch is de Great Ocean Road dan een aanrader. Veel mensen bezoeken dit stuk kust vanuit Melbourne of Adelaide, maar ook vanuit Sydney is het goed te doen.
The Great Ocean Road is eigenlijk de B100, een lange kustroute langs spectaculaire uitzichten en rotspartijen in zee. De weg werd aangelegd als oorlogsmonument voor de gesneuvelde soldaten in WO1. De weg leidt je langs het Port Cambel National Park, langs de Twelve Apostles, langs een stuk regenwoud en eindigt na 240 km in Torquay, niet ver van Melbourne.

Bezienswaardigheden

Als eerste en mooiste deel van de tocht, heb je de Twaalf Apostelen. Dit zijn twaalf rotsformaties die in de zee staan, achter elkaar. De Twelve Apostles staan op het zandstrand wat grenst aan het nationale park. Je kan ’s avonds laat, als het net donker is, pinguïns het strand op zien lopen. Deze mini-pinguïns komen van het Philip Island, een eiland, net vanaf de kust waar een grote kolonie pinguïns leeft. Verder kan je bij de Twelve Apostles ook een ritje in een helikopter maken. Zelf heb ik dit niet gedaan, want je betaalt best veel. Toch zou je mooi overzicht kunnen krijgen over het natuurpark en de kustlijn. Bezoek de Twelve Apostles bij zonsondergang of juist -opkomst om de kleurverandering te zien in de rotsen.

Loch and Gorge ligt op korte afstand van de Twelve Apostles. Bij de Loch and Gorge vind je een groot stuk kust waar verschillende rotsformaties, gaten, kloven, wandelpaden en uitzichtpunten te vinden zijn. Loop vooral hier even een tijd rond, toen wij er waren kwam er woest water door de gaten omhoog spuiten. Wat een geweldig gezicht van kracht was dat!

Verder heb je de London Bridge. Wat ooit gebruikt werd als brug om dichter bij het water te kunnen komen vanaf de hoge rotsen, eindigde als ingestorte overgang. In 1990 werd er door een overmaat aan erosie en hevige golven een einde gemaakt aan deze brug, die vernoemd is naar de Britse brug in Londen. Met een beetje fantasie, zie je nog steeds de originele rotsformatie voor je.

Als je onderweg goed om je heen kijkt, zie je af en toe ook stukken bos langskomen. Dit zijn tropische regenwouden, die al zo oud zijn als de rotsformaties. Port Cambel National Park is hier de grote naam voor, maar de echte leuke plekken moet je onderweg zien te spotten. Stop af en toe even voor een wandeling door het bos, in plaats van meteen door te rijden. Zo zijn hier bomen van twee meter doorsnee en holle bomen waar je in kan staan met zijn vieren.

Op doortocht

Veel rondreizigers gebruiken een tripje langs de GOR om van Adelaide naar Melbourne te komen – of andersom. Wij zelf hebben de trip vanuit Melbourne genomen en kwamen daar ook terug. Wij hebben een tour geboekt bij een organisatie. Natuurlijk zijn er ook genoeg reizigers die al met een busje door Australië reizen. De Great Ocean Road is zeker een aanrader als je dat al van plan bent. Lange kustroute met genoeg kampeerruimte, aangezien je mag wildkamperen in heel Australië (tenzij er een bordje staat, ofcourse). Als je vanuit Adelaide naar Melbourne reist, houd er dan rekening mee dat je al je reisspullen meehebt: niet elk reisbureau zal dit goedkeuren.

P5201133 P5201147 P5201155 P5201158 P5201175 P5201186 P5201197 P5201211 P5201224 P5211230 P5211298

 

Voor meer bezoekersinfo en duidelijke parkeerplaatsen voor bezienswaardigheden, kan je deze website raadplegen.

Recommended Posts
Showing 4 comments
 • Marcella
  Beantwoorden

  Wat een geweldig gebied zeg, staat onwijs hooooog op mijn wishlist! Ik wil ook graag twee maanden naar Australië, maar vanwege werk & huisdieren nog niet van gekomen. Wel door Nieuw-Zeeland gereisd, een flinke aanrader ook!

  • Roëlle
   Beantwoorden

   Twee maanden reizen is zóó gaaf! Zelf ook gedaan, je kan dan zeker een rondje maken. Zelf via Sydney naar Cairns met de bus rondgetrokken, gevlogen naar het centrum, met de touringcar naar zuiden: Adelaide en via Brisbane, Great Ocean Road en Blue Mountains terug naar Sydney. Liefde!

 • Leonie
  Beantwoorden

  Ziet er prachtig uit, ik wil daar ook zeker heen als ik volgend jaar – hopelijk – een paar weken in Australië ben. Hoeveel hebben jullie betaald voor zo’n tour? En hoe lang was je onderweg?

  • Roëlle
   Beantwoorden

   Hoi Leonie! Leuk dat je ook wil gaan! Ik kan het je van harte aanraden. Ik ben zelf twee maanden rondgetrokken,via Sydney naar Cairns met de bus rondgetrokken, gevlogen naar het centrum, met de touringcar naar zuiden: Adelaide en via Brisbane, Great Ocean Road en Blue Mountains terug naar Sydney. Het was echt een te gekke tocht maar je moet er inderdaad wel wat geld voor neerleggen! De tour kostte dacht ik 200 euro, maar dan heb je de tour, reiskosten en verblijf twee nachten. Wat je ook kan doen is de tour nemen van Adelaide naar Brisbane of andersom, dan gebruik je de reis ook meteen voor het doortrekken! Bekijk hier mijn tips voor Australië qua budget: https://www.thegirlwiththebackpack.nl/budget-australie/

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!