John Lennon Wall in Praag| Tsjechië

 In EUROPE, HOTSPOTS, REIZEN, TSJECHIË

Sprookjesachtige gebouwen, wandelbare afstanden en heel veel geschiedenis: dat is Praag. Met de oude kerken, het concertgebouw die iedereen herkent, de Karelsbrug met de vele apostelbeelden. Alleen, wat sommigen niet weten, is dat in de jaren ’80 er een beweging onder studenten ontstond, het “Lennonism” Dit was een duidelijk ironische stroming tegen het communistische bestuur.

Deze studenten begonnen met deze John Lennon Wall. En hij staat er nu nog steeds. Niet te verwarren met ‘Lenin’-wall, wat ik aanvankelijk dacht. Ik vond het al zo’n rare gedachte. Want de muur is een lang gerekte – ooit kale – muur aan de overkant van de Karelsbrug in Praag. Het staat midden tussen allemaal huizen, en je moet er echt naar op zoek. Op die muur kan iedereen zijn emotie, gevoelens, gedachtes kwijt. Hetzij met een stift, hetzij met graffiti. Het is een uiting van vrijheid en gedachte en meningen. De muur is dan ook helemaal onder gekladderd. Er staan gave graffititekeningen op maar ook “Amanda was here”.

De studenten die met deze traditie begonnen waren na Lennon’s dood vol van zijn lyrics en wijsheden en gebruikten deze om de stad naar hun eigen beeld te maken. De inmiddels wereldberoemde muur stond, en staat nog steeds vol met politieke slogans en vragen naar vrede. In 1998 was de muur gereinigd door de gemeente, maar daarna begon het “versieren” gewoon weer.

Zoals ik al schreef is de Lennon wall niet makkelijk te vinden. Je moet allereerst de Karelsbrug oversteken, en dan ligt het schuin naar links in de wijk. De straatnaam is Velkopřevorské náměstí , geen flauw idee wat het betekent, maar als je het op je map opzoekt, dan kom je er wel. De muur staat namelijk niet aangegeven op de bordjes. Je moet er echt zelf naar op zoek. Hieronder een kaartje, om een idee te geven. Deze bezienswaardigheid is zeker een aanrader als je de stad een keer wilt bezoeken zonder alleen de standaard plekken te zien.

_DSC0606_DSC0608

Dit is absoluut een must-go als je ook een andere (lees: rebelse) kant van Praag wilt zien.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!