Portproeverij | Porto, Portugal

 In EUROPE, PORTUGAL, REIZEN

Wie van wijn houdt, houdt ongetwijfeld ook van Port. Dit is een wat intensere wijn die meer alcohol bevat. Deze wijn komt oorspronkelijk uit de Noordelijke gebieden van Portugal. Vooral in Porto is Port booming business. Daar vind je een wijk waar minstens vijftig verschillende merken Port worden gebrouwd.

Vila Nova de Gaia

Deze wijk heet Gaia en bevindt zich aan de overkant van de rivier die door Porto loopt. Officieel is deze wijk een aparte stad, maar volgens bewoners van Porto hoort het eerste gewoon bij Porto. Als je vanaf de rivier op de wijk kijkt zie je overal namen: Portmerken. Bijna elk merk heeft een Engelse naam. Dit komt omdat de Portindustrie vroeger hoogtij vierde. Engeland kocht wijn uit Portugal i.p.v. Frankrijk of Spanje. De wijn moest alleen heel lang o de boot bewaard blijven. De oplossing voor een lange houdbaarheid was een langere destilleertijd. Dit veroorzaakte en intensere druifsmaak en meer alcohol. De Engelsen vonden de wijn zo lekker dat ze wijnboerderijen in Portugal opkochten en de naam aanpasten. Zo zijn namen zoals Croft ontstaan.

Soorten port

In de port heb je drie soorten, maar er wordt steeds meer mee gespeeld en gevarieerd. Je hebt allereerst Ruby port: een zoete, jonge wijn van 5-7 jaar oud. De kleur van deze wijn is als een robijn: helderrood. Dan heb je Tawny port: hele oude wijn. Deze wijn is donkerrood gekleurd en is soms wel 120 jaar oud. Hij smaakt naar karamel/vanille/kruiden. Ruby proeft echt fruitig. Als laatste heb je ook White port: deze wijn is het jongst: maar drie jaar oud. Hij is zoet en van witte druiven. Naast deze drie traditionele soorten port wordt er ook volop ge-experimenteert met nieuwe soorten, zoals rosé.

Portproeverij

In Porto kan je gaan portproeven. Dit is zeker een aanrader. Ze nemen je mee naar de wijnkelders, laten zien hoe het wordt gedestilleerd en je krijgt, natuurlijk, een portproeverij. Die van ons was heerlijk, in de zon drie soorten wijn proeven (zonder uit te spugen) is echt geen straf! Wees wel voorbereid op een wandeling terug naar het stadscentrum van Porto: de wijk Gaya heeft hobbelige wegen en geen buslijnen door de wijk zelf. Het kan dus even duren voordat je met je Port-hoofd weer terug in de stad bent. 🙂 Zelf ben ik bij brouwerij Croft langs geweest. Zeker een aanrader, de gids was erg vriendelijk (en probeerde – soms met succes – heel grappig te zijn).

Kortom, een portproeverij kán je echt niet overslaan als je Porto bent!

3

 

Recommended Posts
Comments
  • Talitha
    Beantwoorden

    Klinkt heel leuk! Thanks voor de tip (; Voor als ik oooit nog eens naar Portugal ga (;

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!