Praktische informatie Servië | Oost-Europa

 In EUROPE, REIZEN, Servië

Heb je besloten om een reis te maken naar Servië? Goede keuze, Servië is zeker een land wat het waard is om te bezoeken. Je kan meerdere blogs en travel movies vinden op deze website om inspiratie op te doen voor een rondreis. Dit land behoort echter een grote geschiedenis toe. Er zijn zeker veel dingen die goed zijn om te weten. Hopelijk worden door deze praktische tips jouw reis door dit veelzijdige land een stuk aangenamer!

Visa en grensovergangen

Servië behoort (nog) niet tot de EU, wat betekent dat je niet gewoon kan doorrijden of -lopen bij de grens. Bij alle grenzen van het land zijn grenscontroles. Gelukkig duren de meeste grenscontroles bijna geen tijd, zoals de grensovergang vanuit Hongarije. Je hoeft dus niet rekening te houden met twee uur wachttijd, eerder een kwartier.

Bij het vliegtuig heb je dus ook geen visum nodig, enkel je paspoort en papieren van je verblijf. Je krijgt automatische visumtoegang voor 90 dagen, waarbij wel wordt gevraagd naar je terugreis, om te verzekeren dat je niet blijft plakken.

Ga je met de auto naar Servië?

Je hebt wel bepaalde documenten nodig om als Nederlander met de auto de grens over te kunnen naar Servië. Zoals je paspoort en je rijbewijs, maar ook autopapieren zijn van belang. Ze gaan zeker vragen naar je groene kaart, het bewijs van je autoverzekering. Dit is verplicht in de landen die niet onder de EU vallen. Binnen de EU kan je verzekering makkelijk elektronisch worden gevonden, zodat een officieel autoverzekeringsdocument niet nodig is. Buiten de EU is dit niet het geval, waardoor een groene kaart echt mee moet. Ook je autopapieren zal je moeten laten zien.

Ga je vanuit Kosovo naar Servië? Dit is niet aan te raden, aangezien Servië Kosovo niet herkent als onafhankelijk land. Wanneer je met je Kosovaarse visum binnenkomt, zien ze jou als “illegaal”. Reis daarom zoveel mogelijk via Macedonië om zo Servië binnen te komen. Wat je ook kan doen is de gok te wagen en de domme toerist te spelen, uiteindelijk zullen ze je wel doorlaten met een nieuwe stempel…

Wegen

Servië kent één snelweg, die je vanuit Hongarije (Subotica) of Sremska Mitrovica (Kroatië) tot aan Lesovac net voorbij Nis brengt. Goede, stevige wegen zijn nog volop in aanbouw, waardoor er veel wegwerkzaamheden zijn bij andere wegen. Reis je vanuit Belgrado naar west-Zuid Servië, of naar Kosovo? Houd er dan rekening mee dat deze bergroutes je extra tijd kosten, door de vele onverharde wegen en stenen paden.

Servië kent geen tol of vignet.

Geld en betalen

In Servië beschikken ze nog niet over de Euro, wat dus betekent dat je veel prijzen zult moeten omrekenen. Je kan betalen met de Servische Dinar. In veel plekken ondersteunen ze geen creditcards, dus contant geld bij je houden is een aanrader. Bovendien rekenen ze rond de 2,50 euro voor geld pinnen. Grote bedragen opnemen helpt je besparen op onkosten.

De Servische dinar kent de wisselkoers van 1 = 0.81 euro (2016). Er staan in de grotere steden genoeg ATM’s. In kleinere dorpjes is dit lastig.

Geschiedenis en gevoeligheid

Servië maakte ooit deel uit van een gezamenlijk Joegoslavië. Meer dan twintig jaar geleden ontstonden er vele oorlogen met deelgebieden binnen Joegoslavië, waarbij de regeringsleiders vanuit Servië veel schade hebben aangericht. Servië zelf is daarbij ook geraakt, wat goed te merken is in het land. Het is een land wat nog opbouwt na een tijd van oorlog. In de grotere steden kan je veel monumenten en musea vinden over de geschiedenis.

Servië kent ook veel gevoelige onderwerpen. De vele oorlogen zijn daar een onderdeel van. Daarnaast heeft de Republiek Kosovo sinds 2008 zich onafhankelijk verklaart van Servië, wat al door vele landen wordt erkend. Servië is daar echter geen deel van en ziet Kosovo nog als provincie. Er zijn veel verschrikkelijke dingen gebeurd tussen Servië en Kosovo, waar de meeste Serviërs geen weet van hebben. Dit is goed om te beseffen als je met Serviërs over Kosovo praat.

Taal

In Servië spreken ze Servisch. J Handig als je een rondreis maakt door deze regio, want meerdere landen hebben Servisch ook als hoofdtaal, soms met dialect. Een paar van die landen zijn: Montenegro (ooit deel van Servië na Joegoslavië, nu onafhankelijk), Bosnië en Herzigovina en Kroatië.

Een paar nuttige woorden:

Da = ja

Nè = nee

Hvala (walá) = bedankt

Ciao = tot ziens

Stravo = goedendag

Deze woorden kan je in andere landen dus ook inzetten! Bonuspunten voor Servië.

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!