Rondreis door de Balkan #2: Hoe is Servië?

 In EUROPE, Oostenrijk, REIZEN, Servië

Vandaag zijn we een week verder in ons avontuur door de Balkan. Zeven dagen van autorijden, slechte koffie, regen en dan weer zonneschijn, hitte maar ook koud en vooral veel ontdekkingstochten. We zijn onze reis dan wel een week geleden al begonnen, ik weet nog heel veel te vertellen. Lees je mee?

De heenreis: Wenen

Woensdagochtend vroeg vertrokken we naar de mooie belofte van de Balkan. Omdat we niet in één keer konden doorrijden (lees: het kon wel, maar was gewoon veel te lang en daar hadden we geen zin in) stopten we maar in Wenen. Zielig? Neuh… Wenen is namelijk best wel goed te doen! Een grote stad met veel mooie gebouwen, mooie straatjes, veel geschiedenis. Eigenlijk te veel om in een paar zinnen zo te omschrijven. De stad is één groot museum vol met gebouwen uit de Barok. Jum!
Omdat we een dag hadden om Wenen te verkennen, deden we dat dus ook maar. Gewapend met een camera en een fles water vanwege de hitte (38 graden) trokken we ten strijde. Wenen is best een dingetje om in één dag volledig te verkennen. Voornamelijk omdat we vrij snel al buiten het stadscentrum liepen, en daarom niet een handige route hadden gekozen.
Uiteindelijk hebben we twaalf kilometer door de stad gelopen.

Rondreis-Servië-1

Grens oversteken naar non-EU

Vanuit Wenen reden we via Hongarije naar de grensovergang bij Servië. Beiden waren we een beetje zenuwachtig en wisten we niet wat we moesten verwachten. Van deze landen krijg je zoveel tegenstrijdige informatie als je een klein rondje Google-t op bijvoorbeeld “grensoversteken Servië”, dat je spontaan twijfels krijgt. Uiteindelijk viel alles heel erg mee, we moesten enkel tweemaal ons paspoort laten zien. Niet eens een verklaring van verblijf, bewijzen of autopapieren. Hadden we ons voor niks zo goed voorbereid.

Subotica en Novi Sad

Onze eerste stop in Servië was Subotica, een kleine stad in het Noorden van het land. Dit stadje had een hele leuke architectuur, een kruising tussen Dalì en de Efteling. Na een nachtje goed slapen reden we naar Novi Sad, in de regen. Daar bezochten we het stadscentrum en het fort bij de Donau. Hoewel de stad een gezellige sfeer had, waren we niet weggeblazen van de stad zelf. In de buurt van Novi Sad ligt het National Park Fruska Gora, wat dan weer wel alles waard was. Met onze auto (absoluut geen 4WD) reden we de verkeerde weg in, waardoor we op een slecht onderhouden weg reden die de bergen in leidde, naar het Natuurpark. Fruska Gora is een berggebied met een bos. Langs het National Park liggen talloze Monastries: kerken en kloosters. Het park is ideaal te combineren met verblijf in Novi Sad.

Belgrado

We reden echter meteen door naar Belgrado, de hoofdstad van Servië. Daar sliepen we in het appartement van een vrouw die haar plekje onderverhuurde voor een reis naar Praag. Een hilarisch appartement, heel klein, maar midden in het centrum. Ze was verslaafd aan cliché souvenirs en Garfield en dat was duidelijk vertaald in haar appartement.
Belgrado is mooi en gezellig. Zeker een highlight van Servië. Toch is de stad vrij klein, bezit het weinig echt mooie architectuur of gezellige pleinen. We misten een soort centraal plein van de stad. Wel zijn er genoeg parken, een extreem mooi oud fort en kan je savonds en ’s nachts je prima vermaken op de Floating Bars op de Donau, met uitzicht op de stad. Jum.

Rondreis-Servië-2

Rondreis-Servië-4

Rondreis-Servië-3

En nu?

Ondertussen zitten wij alweer in onze laatste bestemming van Servië. We reden vanuit Belgrado door de bergen naar Novi Pazar, in het zuid-westen van Servië. Aangezien Servië maar twee snelwegen heeft, waren de wegen die wij moesten nemen of A. slecht begaanbaar of B. best oké begaanbaar of C. nog in aanbouw. Doordat 50% van de stukken weg waar wij overheen moesten werden bewerkt, kostte de rit ons zeker wel een uur extra. Maar uiteindelijk werden onze ergernissen omgezet in verbazing, toen we de tweede helft van de route richting Novi Pazar uit reden. Ineens bevonden we ons op één van de mooiste autoroutes door de bergen in Europa. Uiteindelijk leidde deze weg ons naar Novi Pazar, het stadje met de vele Turkse invloeden. Hier is het één grote chaos, maar desalniettemin enorm gezellig. Waar andere delen van Servië de meerderheid van de bevolking Orthodox is, is hier de doorgaande religie de Islam. Dit levert een heel andere sfeer.

Wat vinden we tot nu toe?

Tot nu toe is onze rondreis enorm leuk, uitdagend en verrassend! We hebben al veel dingen gezien en meegemaakt, dingen die we misschien wel verwachtten maar ons ook hebben verrast. Wenen is één grote parel met witte Barokgebouwen en een luxueuze uitstraling, waartegen Servië een ruwe diamant is: zeker een beauty, maar een met ruige randjes. Maar wel een land met veel contradicties, een bewogen geschiedenis en een land wat zeker nog (weer) in opbouw is.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!