HOTSPOT: Those Dam Boat Guys | Amsterdam

 In EUROPE, HOTSPOTS, NEDERLAND, NOORD-HOLLAND, REIZEN
Omdat ik zelf nog nooit een grachtentour had gedaan in Amsterdam, trakteerde mijn vriend mij afgelopen dinsdag. Super lief, helemaal gezien het feit dat het niet zomaar een tour was. De tickets waren voor een kleine boot bij Those Dam Boat Guys, waar maximaal tien personen in konden. Dit in tegenstelling tot de mega boten die ik altijd heb zien drijven in de grachten. Aan het einde van de ‘tour’, wat net voelde als een bezoek aan een barretje met vrienden, was ik zo positief verrast dat ik het besloot tot hotspot te stempelen. Vaar je mee?

 

Drijvende bar
De eigenaren van Those Dam Boat Guys zijn, ironisch genoeg, allemaal niet Nederlands. De drie co-eigenaren komen uit de VS en Canada, en besloten een nieuw bedrijf op te zetten in hartje Nederland. Ze vonden dat de standaard grachtentours niet voldeden aan al het moois wat Amsterdam te bieden heeft. Daarnaast schetsen standaard tours een typisch beeld van Amsterdam. de Boat Guys besloten dat het tijd was voor een andere aanpak: een kleine boot, enthousiaste tourguide en vooral gezelligheid op dat kleine stukje boot. En, o ja, heel veel humor en liefde voor Amsterdam.
De tour begon met een ouderwets rondje voorstellen. Deze avond zaten wij samen met 5 Amerikanen, een Française en twee Duitsers. En oja, een Dam Boat Guy. Hij stelde voor om een rondje namen te doen, om vervolgens erachter te komen welke stad iedereen het mooiste vond. Echt een leuke start van zo’n tour, omdat je toch ruim twee uur samen zit. Daarnaast mocht iedereen lekkers meenemen, waren er dekentjes en was er voor glühwein gezorgd. Hierdoor voelde het alsof je met een aantal vrienden in een bar zat, terwijl je om je heen Amsterdam in al haar glorie kon zien.

 

Tourist in eigen land
Je kent het gezegde wel: tourist in eigen land. Nou, afgelopen dinsdag voelde ik me echt zo. Zo leerde ik, van de Amerikaanse Boat Guy, dat Nederland ondanks het gedoog beleid het minste drugsgebruik van Europa heeft, dat Nederlanders hardwerkende en logische mensen zijn en hun beleid daarop maken. Het is heel leuk om als Nederlander door andermans ogen naar je eigen hoofdstad te kijken. Regelmatig had ik momenten van herkenning, zoals de ‘lange’ afstanden fietsen voor ons voor anderen als een korte reistijd is. Ook het koningshuis en typisch Nederlandse tradities zijn aan bod gekomen. Kortom: ik herkende heel veel maar was ook verbaasd over hoeveel je ‘gewend’ bent maar voor buitenlanders eigenlijk heel nieuw of zelfs raar is.

 

Amsterdam Light Festival
Op dit moment is het Amsterdam Light Festival aan de gang, een show verspreid over Amsterdam met kunstinstallaties. Dit festival duurt nog tot en met 17 januari, dus als je snel bent kan je nog een mooi tourtje meepakken. Tijdens de tour besteedde de gids vooral veel aandacht aan leuke weetjes over Amsterdam, naast weetjes over het light festival. Dus als het al 17 januari is geweest is, en het Light Festival weer is opgebroken, is de tour alsnog een aanrader!

 

Those Dam Boat Guys. €20 per persoon. Geen kinder- of studentenkortingen. Beginpunt van de tour is verzamelen bij Wester Café, op de hoek van Prinsengracht 128. Tickets en tijden kan je zien op de website van Those Dam Boat Guys.
Recent Posts
Comments
  • Marlies
    Beantwoorden

    Wat een leuk idee en zeker zo’n kleine boot.
    Ook fijn om al onze gewoontes te horen als een toerist.
    Ik denk dat ik dit zeker een keer ga doen!

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!