Tips voor een onvergetelijk Córdoba | Spanje

 In EUROPE, REIZEN, SPANJE

De stad wordt weleens vergelijken met Sevilla, maar is in tegenstelling tot deze grote stad een rustiger verblijf. Córdoba is iets kleiner, er lopen tussen de middag minder mensen over straat maar is daardoor niet saaier. In tegendeel, in Córdoba is genoeg te ontdekken. Ik bedoel, het was niet voor niks vroeger de hoofdstad van het kalifaat Córdoba, de culturele hoofdstad van Europa. Ga je met me mee?

Mezquita de Córdoba

Allereerst natuurlijk de Mezquita van Córdoba. Deze kathedraal die ooit moskee was, bevindt zich vlak langs de rivier en omringt zich door smalle steegjes, de joodse buurt en de hamam. De Mezquita kan je binnengaan langs de hoofdpoorten, die je op een plein met sinasappelbomen uit laat komen. Vanaf daar kan je aan de oostkant de Mezquita binnen gaan. Het eerste wat je ziet zijn de enorme rood-witte bogen die voor de (voormalige) moskee werden gebouwd. Het is een vierkant gebouw en oogt daarom helemaal niet als kathedraal. Maar de slimme leiders van de reconquista hadden daarvoor ook een oplossing: ze hebben in het centrum van de moskee meerdere bogen weggehaald in de vorm van een kruis. Daar hebben ze katholieke versieringen toegevoegd en zo heb je toch nog het idee dat je in een kathedraal terecht bent gekomen. Loop even naar de westkant toe en je belandt in de Joodse wijk, de Juderia, waar je ook huizen in kan lopen tegen betaling. Hier vind je ook de oude Joodse synagoge.

altaar-mezquita bogen-mezquitsa

Shoppen en daarna chillen in het park

Straten zoals de Calle Conde de Gondomar en de José Cruz Conde zijn dé winkelstraten van Córdoba. Deze straten bezitten winkels zoals H&M, ZARA, Stradivarius, Kiko en vele andere. Let wel op: hier vind je ook veel zakkenrollers en bedelaars. (Sowieso zal je veel bedelaars tegenkomen in Córdoba, de ene brutaler dan de ander. Natuurlijk is het aan jouzelf hoe je daarmee omgaat.) De winkelstraten sluiten tijdens de siësta, terwijl dat in andere grote steden niet per sé het geval is. In Córdoba moet je er echt rekening mee houden dat de winkels van 12:30-17:30 niet open zijn.
Nadat je helemaal bent uitgeshopt kan je gaan chillen in het park aan het einde van de Calle Conde de Gondomar. Geniet op een bankje of ga lekker op het gras liggen!

Bezoek een flamencoshow

Wat echt een avond is om te onthouden, is het bezoeken van een flamencoshow. In Córdoba heb je meerdere keuzes wat betreft de flamencoshow. Je kan de goedkoopste nemen, maar wij lazen erg slechte reviews op die show. De show zou niet doorgaan met te weinig mensen die zouden kijken en het personeel zou niet vriendelijk zijn. Je kan ook een show bekijken tijdens je eten, maar wij wilden liever het bekijken onder het genot van een drankje. Je kan dan heel goed terecht bij Tablao el Cardenal. Zij geven flamencoshows van 1,5 uur in een binnenplaats naast de Mezquita de Córdoba. Dit is echt een aanrader, het was zo leuk om deze traditionele dans- en muziekstijl te zien met eigen ogen.

WP_20150720_23_14_37_Pro

Romeinse overblijfselen

In Córdoba kan je meerdere Romeinse overblijfselen vinden. Zo heb je de oude tempel, die als ruïne fungeert met enkele pilaren. Ook is de brug over de rivier de Guadalquivir een overblijfsel uit de Romeinse overheersing. Aan beide einden van de brug zijn triomfbogen te vinden. Ook deze komen uit de tijd van de Romeinen. Zo is er een heel rijtje met tekens dat de Romeinen niet stil hebben gezeten in deze Spaanse stad.

romeinse-brug-cordoba romeinse-pilaren

Te heet? Bezoek het zwembad op de berg.

Is het heel heet en ben je op zoek naar wat afkoeling? Als je een auto bezit is het zwembad Assuan echt een aanrader. Dit zwembad ligt op de berg naast Córdoba en je vindt daar geen enkele tourist. Toen wij er waren was het aardig druk – het was een zondag en 40 graden… Maar ze zijn daar totaal niet gewend aan toeristen. Toen we in het Engels een ijsje wilden kopen waren de verkopers verbaasd om ons te zien. Dit maakt zo’n bezoekje wel extra leuk en dus een aanrader voor alle reizigers die even afkoeling zoeken!

Plaza de la Corredera, tapasplein bij uitstek

Vlakbij de Romeinse oude pilaren vind je een groot vierkant plein waar de lekkerste tapasbars van Córdoba zich hebben geschaard: Plaza de la Corredera. Met een tapa voor 2,50 is dit misschien wel een van de goedkopere plekken om je avondeten te scoren. Het plein is daarbij nog super gezellig ook: je ziet er grote groepen studenten en families eten. Het plein wordt pas echt druk aan het einde van de avond, wat de echte etenstijd is in dit gebied.

tapas-plein-cordoba San-pablo-cordoba

Wil je meer tips voor Andalusië? Bekijk eens mijn ideale wandelroute door de kloofstad Ronda. Of bezoek de Santa Catalina in Jaén.

Recommended Posts
Comments
  • Backpekker d’n twidde
    Beantwoorden

    Super chill advies. We hadden een leuke tijd. Super bedankt en doegies.

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!