Tot rust komen tussen de bergen | Mong Ngaw, Laos

 In AZIË, LAOS, REIZEN

Als je al een tijdje backpackend rondtrekt, ben je soms wel even toe aan een adempauze. Eventjes rust, tijd om na te denken, energie op te doen en misschien een plan te trekken voor de volgende dagen. Mong Ngaw, Laos is zo’n dorpje, waar je een paar dagen de tijd voor moet hebben. Je komt er niet makkelijk, en je wordt gedwongen om rustig aan te doen. Ben jij toe aan een kort stiltemoment?

Primitief uitrusten

Diep in de binnenlanden van Laos vind je het kleine dorpje Mong Ngaw. De uitgestrekte heuvels en de lange rivier in dit gebied verbergt een stukje oud Laos, waar de mensen nog geen internet kennen, alleen elektriciteit hebben van 6-10 ’s avonds en je geluk hebt als er stromend water is – dat hebben ze soms gewoon niet. Hoewel dit bijna een gruwel is voor de moderne Westerling, is het enorm rustgevend tussen al je dagen vol gesjouw door.

Het dorpje bevind zich tussen verschillende bergen. Het is een prima uitvalsbasis om een hike te nemen, te kanoën of om een paar dagen lang boek te lezen en wat uit te rusten. Het dorpje is niet echt een toeristische plaats, maar toch is er een eettentje, een plek om een drankje te kopen aan de rivier en een (klein) tourbureau. De tours die je hier kan nemen zijn wel beperkt tot hiken en kanoën. In het dorp zelf kan je rustig aan het water naar de vissers kijken, een drankje doen bij de hippietent aan het einde van de geïmproviseerde dorpsstraat, je kan wat brood kopen bij het dorpstentje, en gelijk ook wat water. Je kabbelt een beetje voort, en dat is helemaal oké! Je hebt al zoveel doorgerend en gesjeesd.
Het dorpje is niet echt bekend, maar is hier ook blij mee. De locals hebben nog niet vaak vreemden gezien, en zijn dan ook best verlegen. Behalve degenen die voor toerisme werken, een stuk of vijf. De anderen zijn vriendelijk, maar teruggetrokken. Dit maakte onze ervaring erg interessant, we hebben een paar mensen gesproken, en zelfs een tijd met dezelfde local opgetrokken. Toch ben je als vreemdeling hier wel een beetje een vreemdeling, zelfs niet eens een attractie.

Hoe kom je er?

Om er te komen neem je eerst de bus (vanuit Luang Prabang bijvoorbeeld) naar Nong Kiaw, om vervolgens een ticket te regelen voor de boot naar Mong Ngaw. Je kan er enkel heel via de rivier, het is een compleet afgesloten dorpje. Ook vracht en eten komt via deze route.

Kortom, ben je al in Noord-Laos, heb je wat dagen over en ben je echt toe aan een pauze? Vind je het leuk om ook het ‘oude’ Laos te zien, het kleine en provinciale? Ga dan absoluut. Ik heb er in ieder geval geen spijt van.

6 5 4 3 2

Recommended Posts
Comments

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!