5 x waarom een wereldreis je kijk op de wereld verandert | Tips & Tricks

 In REIZEN, TIPS & TRICKS

In 2013 heb ik een ‘wereldreis’ gemaakt. Dat wil zeggen: ik ben vanuit Nederland naar Azië en Australië geweest. Eigenlijk geen wereldreis dus, ik ben niet op elk continent die bestaat geweest en ben ook niet rondom de wereld gevlogen. Toch noem ik het maar een wereldreis, bij gebrek aan andere woorden.

Waar ik vandaag over wilde schrijven, is de gevolgen van reizen. Elke reiziger zal wel weten wat ik hiermee bedoel. Als je in andere culturen bent geweest, andere landen hebt gezien en mensen hebt ontmoet, verandert je blik op alles toch een beetje. En of dat nou een week duurt of de rest van je leven, hier zijn vijf redenen waarom reizen je blik op de wereld verbreedt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Je ontmoet nieuwe mensen

Met wat geld in je zak een een hoofd vol ideeën ga je op stap. In je ho(s)tel had je al wat mensen ontmoet en nu ga je met die vriendelijke gasten wat ondernemen. Een berg beklimmen, het stadje bekijken, naar een groot feest… Tijdens een verblijf leer je altijd mensen kennen. Of je ze nu ontmoet in de trein, in het hotel of onderweg, een gesprek is veel sneller gemaakt op reis dan wanneer je thuis in het centrum loopt. Op een of andere manier herkennen reizigers, en dan in mijn geval backpackers, elkaar. Dit is automatisch al een aanspreekpunt en een common interest.

Daar komen alle locals die je ontmoet in het land ook nog eens bij! Ikzelf heb in Australië heel veel locals gesproken en leren kennen, en ook in Maleisië en Thailand kwamen ik en mijn vriendinnen de meest interessante figuren tegen. Je leert deze mensen een beetje kennen en leert over hun cultuur, geloof, hun levenswijze en vooral over de manier waarop zij ook met anderen omgaan. Laat ik een voorbeeld noemen: een man in Maleisië nam mij en m’n vriendin mee op een jungle-trekking terwijl we hem pas een dag kenden. Hij was een local en kenden de bossen al járen. We zijn meegegaan en hebben echt een super leuke dag gehad, door een echte local rondgewezen en naar de mooiste plekjes geweest! Wij stonden ervoor open, we waren wel alert (ik bedoel: je moet niet zomaar met iedere local meegaan natuurlijk…), maar we wilden het wel proberen. En uiteindelijk is het een super gaaf avontuur geweest.

Waarom zou ik niet ook gastvrij zijn voor alle toeristen hier in Nederland? Zou werd ik zelf ook het liefste behandelt in het buitenland!

2. Je ziet de natuur

Eigenlijk is Nederland best een saai land, gezien de natuur en bezienswaardigheden. Zo plat als het maar kan en weinig spannende wilde dieren. Tenminste, dat dacht ik voordat ik op reis ging.

In het buitenland is dat wel anders, dacht ik. Vreemde diersoorten, spinnen die je niet onder je bed wilt hebben, drijfzand wat op modder lijkt en beweging tussen de planten waardoor je weet dat je er beter maar snel vandoor kan gaan… Heel anders dan wij gewend zijn. En toch leer je op reis anders kijken naar je eigen land. Door de locals die ik ontmoette kreeg ik een nieuwe blik op Nederland. De mensen waren gefascineerd dat in uit Nederland kwam (Poland or Holland?!) en begonnen meteen te vertellen over hoe graag ze naar Nederland wilden of wanneer ze waren geweest. De meeste mensen kenden Amsterdam, maar ook Utrecht, de Waddeneilanden en Gouda. Je hoort van deze mensen hoe zij tegen jouw land aankijken, en daardoor kijk jij ook weer anders aan tegen je thuisland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Je leert om verantwoordelijkheid te nemen

Op tijd de bus halen, je kamer opruimen voordat je uitcheckt, uitzoeken hoe laat je aankomt op het vliegveld zodat je weet welke trein je kan nemen… Allemaal geregel en allemaal maakt het je eigen verantwoordelijkheid groter. Je moet zelf alles uitzoeken, niks is meer vanzelfsprekend of wordt voor je geregeld. You’re on your own. Een leermoment voor de nieuwe reizigers, een extra uitdaging voor de jonge mensen onder ons.

4. Je leven kan ook anders lopen

Als je altijd in dezelfde leefwereld zit, je niet uit je comfortzone wordt gehaald en alleen kan leren van de mensen die je je hele leven al kent, is de wereld pretty basic. Voor mij dan. Je gaat naar school en probeert de beste cijfers te halen. Je maakt vrienden, gaat op zaterdag werken vanaf je 16e en ’s avonds uit. Na je examen (die je in één keer haalt natuurlijk) haal je je rijbewijs en schrijf je je meteen in voor een studie. Je kiest natuurlijk de goede studie en gaat meteen vier jaar leren in.

Hartstikke mooi natuurlijk, maar vervelend wordt het als je niet voor deze route kiest. In Nederland is het haast not-done om een tussenjaar te nemen. Je wordt geacht om door te studeren, wat hartstikke gaaf is natuurlijk, maar niet altijd nodig. En vooral niet meteen.

In het buitenland heb ik talloze mensen ontmoet die werken en reizen. Of die al 26 zijn, trouw een opleiding hebben gevolgd en nu er alsnog achterkomen dat ze niks liever willen dan avontuur. Ik heb jongens ontmoet in Thailand die meteen werken of die niet eens middelbare school hebben gedaan. Ik ken mensen die hebben gestudeerd maar uiteindelijk niks met hun diploma doen. Deze mensen hebben nog nóóit gehoord van studieverenigingen, brallen, studentenkampen en universiteitsbibliotheken. En toch zijn ze gelukkig! Het opent je ogen: niet alles wat in Nederland als gewoon wordt geacht, is vanzelfsprekend in de wereld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Je leert kijken buiten ‘het Westen’

Door het vorige punt in acht te nemen, leer je verder kijken dan alleen Nederland. Hoe gaat het in andere landen, wat kan ik betekenen voor de wereld, hoe gaat het met al mijn vrienden in dat hele andere continent? Leer van alles wat je meemaakt en van iedereen die je ontmoet. De wereld is groter dan Nederland, groter dan de E.U. en vooral groter dan de westerse ‘beschaving’. Er is meer dan alleen consumeren en presteren.

 

 

Volg me op BLOGLOVIN en op TWITTER

 

Recommended Posts
Showing 5 comments
 • Tessa
  Beantwoorden

  Brallen! Geweldig! 🙂 Leuk stuk verder, zet je wel aan het denken 😉

 • Tessa
  Beantwoorden

  Brallen! Geweldig! 🙂 Leuk stuk verder, zet je wel aan het denken 😉

 • Kirsten | Travelaar.nl
  Beantwoorden

  Ik kan niet anders dan het er mee eens zijn! Reizen heeft mij sowieso veranderd doordat ik nu zie hoe goed wij het in Nederland hebben. Ik ben meer gaan kijken naar wat ik wel heb dan naar wat ik niet heb en een stuk minder materialistisch geworden. Handig, want zo hou ik meer over voor reizen! 😉

 • Rachelle
  Beantwoorden

  Wauw allemaal zo herkenbaar! Heel goed stuk.

  • Roëlle
   Beantwoorden

   Dankjewel! Ja ik beleefde dit heel sterk toen ik terugkwam. Gaaf dat jij het ook herkent!

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!