Waanzinnig Ronda | Spanje

 In EUROPE, REIZEN, SPANJE

Vlak naast het vochtigste gebied van Andalusië vind je Ronda. Ronda staat vooral bekend om de enorme kloof die dwars door de stad heenloopt, met een brug die oude stad met het nieuwste gedeelte begint. Toen wij een rondreis door Andalusië maakten, konden we echt niet om deze stad heen: dit is een must-see. Omdat we helemaal in de wolken waren van al het moois wat deze stad te bieden heeft, heb ik wat tips!

Kaartjes

De stad heeft veel musea en plekken waar je in kan, uiteraard voor een ticket. Zelf hebben we twee dingen uitgekozen waar we zeker heen wilden, omdat we anders ver boven budget uit zouden komen. Spanjaarden houden wel van entreekaartjes, bijna overal moet je voor betalen. Maar de twee aanraders die ik voor jullie heb zijn wel echt het geld waard!

Mijn favoriete route (+/- 2,5 uur als je lekker geniet)

Wanneer je de stad in komt, en je loopt langs het stierengevecht stadion (Plaza de Toros), ga dan niet meteen rechtdoor de brug (Puente Nuevo) over. Ja, de brug is zeker bekend en hij is zeer mooi, maar laat dat over voor het eind. Ga daarvoor in de plaats richting de Jardines de Cuenca, die links van de brug liggen. Hier kun je wat schaduw opzoeken en heb je een enorm gaaf uitzicht op de brug en de terrasjes die de brug omcirkelen.
Loop vervolgens de tuinen uit, richting de tegenovergestelde kant van de brug. Daar vind je een tweede brug. Steek die over, je bent nu in de oude stad. Voor je zal je een poort zien, deze poort is gemaakt door Fernando V. Als je daar de bocht om gaat (en let op, het is allemaal vrij steil en heet in de zon) kom je op een uitzichtpunt terecht. Vlak onder dat uitzichtpunt, voorbij de brug en de poort, liggen de Arabische Baden. Achter het uitzichtpunt zal je een boom zien. Een (oude) Spaanse man sprak me aan en vertelde me dat die boom bekend stond als de boom der liefde. De blaadjes vormen hartjes en de bloemetjes kleuren roze en rood in het voorjaar!
Rechts van die boom kun je iets doorlopen, waar de ingang van de Casa del Rey Moro zich bevindt. Hier is mijn eerste aanrader: koop hier een kaartje (vijf euro) en bezoek de tunnel die naar de rivier in de kloof leidt. De tunnel was bedoelt als waterbevoorrading voor als de stad werd belegerd. Bij deze tuinen bevindt zich ook een terrasje, die zeker een drankje waard is! Koop hier een smoothie of geniet van een heerlijke pizza, die je uiteraard ook kan delen.
Als je je bezoek heb afgerond aan de tuinen en aan het terras met waanzinnig uitzicht, loop dan via de binnenstraatjes naar de Plaza Duquesa de Parcent. Hier vind je mooie ouderwetse gebouwen en een klein parkje met fontein. Hier zijn ook terrasjes te vinden en tevens een ‘bandietenmuseum’, welke verteld over de grote boeven in de gebieden rond Ronda.
Loop dan naar de piazza Maria Auxiliadora, wat een parkje is met een balkon met uitzicht over de vallei naast Ronda. Hier heb je waanzinnig uitzicht over de vele gele velden en rechts de grote rotsen waar Ronda op is gevestigd. Wil je hier 360 graden kunnen rondkijken? Links van dit park bevindt zich een weg naar beneden die naar een Mirador loopt. Als de dag heel heet is kan je dit beter niet doen: je moet namelijk ook weer steil omhoog lopen in de volle zon.
En als je dan denkt: ik kan eindelijk de Puente Nuevo oversteken naar de nieuwe stad? Echt niet, bezoek eerst de Casa de Don Bosco, een groot huis met een tuin op de rand van de klif. Deze tuin heeft een balkon die nog verder uitsteekt dan die op Plaza Maria Auxiliadora, waardoor je waanzinnige foto’s van de Puente Nuevo kunt maken. Deze entree kost je twee euro, maar is het zeker waard. Alleen al de tuinen maken de prijs goed!
Vervolgens mag je van me de brug oversteken, maar niet voordat je op het uitzichtpunt rechts hebt gestaan, waar je uitzicht krijgt over de Jardines de Cuenca. Gefeliciteerd! Je hebt de meest gave route van Ronda gelopen!

Extra wandeling

Aanvankelijk wilden we een grote wandeling door de kloof, langs de rivier en naar het dal maken, om zo Ronda van de meest spectaculaire kanten te zien. We hadden ons oog op een wandeling van 2,5 uur, maar aangezien we pas in de middag aankwamen, midden juli, raadde de vrouw in het toeristenkantoor ons aan om niet door de volle zon te gaan sjokken. In Ronda zelf zijn voldoende plekjes te ontdekken waardoor je zeker geen verkeerd beeld van de stad haar schoonheid zal krijgen. Mocht je nou zelf wel de wandelschoenen aan willen trekken, kom dan in de ochtend of late avond en vraag voor meer informatie de route aan bij het toeristenbureau (naast de Plaza de Toros).

Ernaartoe

Zelf reden we vanuit Sevilla naar Ronda toe. In plaats van de tolweg en de snelweg te pakken, verlieten we de weg bij Dos Hermanas, om binnendoor een hele mooie autoroute te kunnen rijden. Als je vanaf het noorden komt, zoals ons, pak dan de A-384, A-374 om de ruige gebieden rondom Ronda te kunnen bekijken. Kom je vanaf het Westen, sla dan zeker een bezoekje aan Grazalema niet over, het vochtigste stadje in deze streek. Je vindt deze route via de A-372.8691013

257

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Marcella
    Beantwoorden

    Wauww, wat een onwijs mooi gebied! Prachtige foto’s! Ik wil deze graag ook onwijs graag ontdekken. *schuift omhoog op wishlist*

  • Nikki
    Beantwoorden

    Wat een fijn artikel! Mijn vriend en ik gaan over twee weken roadtrippen door Andalusië (grofweg in de driehoek Sevilla, Cordoba, Tarifa) en ik was een beetje aan het googlen naar leuke tips. Ik ga deze even bookmarken, thanks 🙂

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!