When in Porto | Op vakantie in Portugal

 In EUROPE, PORTUGAL, REIZEN

Porto. Een relatief kleine stad maar wel eentje met en verrassende inhoud. Porto is de noordelijke stad van Portugal en bezit heel veel geschiedenis. Portukale, Porto, Invictus en Capital of the North. Allemaal namen voor deze mooie stad. Twijfel je of je een stedentrip naar Porto leuk zou vinden? Lees mijn tips hieronder en oordeel zelf!

_MG_9917

Lello and Irmao

Lello en Irmao is de derde mooiste boekenwinkel ter wereld, benoemd door The Guardian. Het ziet er, naar mijn mening, van de buitenkant uit als een Griekse afwerking maar van binnen lijkt het net of je regelrecht in een Harry Potter film bent terecht gekomen. Er staat altijd een rij voor de winkel, omdat de winkel beroemd is hierdoor. De reden hiervoor is dat J.K. Rowling in Porto heeft gewoond. Veel van de beroemde Harry Potter toverspreuken lijken ook op het Portugees. Vuur = incentio in Harry Potter. In het Portugees betekent vuur incendio. Naast deze gelijkenis, heeft de stad nog iets gemeen met de Harry Potter boeken. Voldemort lijkt namelijk op voormalig dictator Salasar, volgens inwoners.

_MG_9909 _MG_9939

Clergyman Tower

De toren die bij deze Kathedraal hoort was lang de hoogste toen van Porto: 75 meter. Nu is het de tweede hoogst. In de punt van de toren vind je een licht, zoals een vuurtoren. Porto ligt aan het water, het licht was dus voor boten bedoeld, maar ook voor de inwoners van de stad.
De toren telt 240 stappen omhoog. Als je een beetje door klautert ben je in een goede 4 minuten wel boven. Je betaalt 3 euro voor een kaartje, waarna je ook gelijk het museum in kan.
De kerk is gebouwd in de Barok tijd door Nicolo Nazoni. Deze ontwerper was van oorsprong een Italiaan, maar hij werd verliefd op Portugal. Hij liet zijn naam dan ook omzetten naar Nicolao.

_MG_9944

_MG_9934

City Square of Liberty

Op dit grote plein in het centrum van de stad vind je een groot standbeeld van een man op een paars. Zijn naam was Pedro. Hij was de koning van Porto maar kreeg ook Brazilië toegewezen. Zijn broer Miguel nam de touwtjes van hem over in Porto, maar de inwoners waren hier helemaal niet tevreden mee. Er ontstond een burgeroorlog tussen liberalen en de aanhangers van dictator Miguel. Pedro won en gaf zijn hart aan Porto in plaats van aan een vrouw. Hier komt de andere naam voor Porto vandaan: Invictus. De liberalen hebben overwonnen, de inwoners overwonnen. Vandaar ook de naam van het plein: plein van de vrijheid.

_MG_0020 _MG_0003

Gaya

Ben je fan van wijn? Dan heb je ook vast gehoord van Port. Deze sterkere vorm van wijn komt uit Porto. Als je de brug oversteekt vanuit Porto, bevind je je in Gaya. Ik noem dit voor het gemak even het aanhangdorp van Porto, want het hoort officieel niet bij Porto maar wordt vaak wel samen genomen. In Gaya vind je allerlei soorten Port producenten. De meest bekende portmerken zijn aanwezig. Een portproeverij is zeker een goed idee! Zelf ben ik er ook naartoe geweest, en het is echt een aanrader! Daarover later een uitgebreid artikel.

_MG_0015 _MG_0007

Ribeira

Als je vanaf het Vrijheidsplein naar beneden loopt valt het niet te missen: smalle steegjes, gekleurde huisjes en steile paden. Deze wijk heet Ribeira en ligt naast de Dom Luis I Brug. Wanneer je door dit oude centrum van Porto wandelt ruik je heerlijk bereid voedsel en zie je verschillende oude mensen rondlopen. Verhaal gaat dat de mensen daar zo oud worden omdat ze dagelijks aan oefening doen: steile heuvels op lopen. Zelfs de oudere mensen lopen vlot naar boven en naar beneden. Loop je door de wijk naar beneden, dan kom je uit bij de rivier de Douro. Hieraan ligt een leuke boulevard met boottochten en verschillende restaurantjes waar je lekker en goedkoop kunt lunchen en/of avondeten.

Recommended Posts
Comments
  • Dionne
    Beantwoorden

    Ik ben nog nooit in Portugal geweest. Ziet er mooi uit!

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!