TRAVEL: basis reisinformatie Alice Springs, East coast- & Southern Australia

 In AUSTRALIË, OCEANIË, REIZEN

Zon, zee, zand, vrijheid en onafhankelijkheid, dat zijn mijn omschrijvende woorden voor Australië. De mensen zijn er vriendelijk, het weer is aangenaam, het eten is om te smullen en de sfeer is om vrolijk van te worden. Dit land wat midden tussen vele oceanen ligt, is een land van vrijheid en onafhankelijkheid. Een heerlijk land om doorheen te mogen trekken en te ontdekken. Reis met me mee!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Allereerst: werken of reizen?

Veel backpackers kiezen ervoor om in Australië te backpacken en ondertussen te werken. Dit komt omdat het vrij makkelijk is om een working holiday visa te verkrijgen. Je hebt dan de mogelijkheid om gedurende één jaar in Australië te werken. Als je drie maanden aan één werkt op het platteland, krijg je de mogelijkheid om je visum te verlengen met nog een extra jaar. Dit jaar kan je meteen opgebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om later terug te komen.

 

Dan het beginpunt

Veel mensen kiezen Sydney tot hun beginpunt, vooral als je reis naar de East Coast gaat. Vanuit Sydney is het regelen van een buskaart of meerdere vliegtickets vrij makkelijk. Bovendien is Syndey zelf leuk genoeg om minimaal een week te blijven.
Andere backpackers kiezen als beginpunt Melbourne en reizen vervolgens via Sydney naar Cairns, waarvandaan ze dan verder vliegen.
Wil je naar Noord- of West-Australië? Begin dan in bijvoorbeeld Perth (Westen) of Darwin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat wil je zien van Australië?

Waar je bij moet opletten als je naar Australië gaat is wat je wil zien. Het land is enorm groot, zelfs groter dan heel Europa, waardoor je lang niet alles kan zien.

  • Wil je veel avontuur, natuur en weinig westerse invloeden? Kies dan voor West Australië, inclusief eigen vervoer!
  • Wil je vooral geschiedenis en de Outback zien? Ga dan voor een reis van Darwin (Noorden) naar Adelaide (Zuiden).
  • Zin in veelzijdigheid en stiekem toch ook wel feesten? Kies dan voor de Oostkust.
  • Of wil je vooral veel werken? Begin dan in Sydney of Perth, afhankelijk van wat voor werk je wil doen.

East Coast

De East Coast beslaat Melbourne tot Cairns. Deze kust is blauwer dan je ooit hebt gezien en op bijna elk strand zijn surfers te vinden. De meest bezochte steden zijn Sydney, Brisbane en Cairns maar ook Byron Bay is super bekend en berucht onder de backpackers.
Aan de Oostkust vind je vooral veel feesten. De sfeer is er geweldig en je ontmoet er enorm veel mensen. Verder kan je ook leren surfen, werken, langs natuurgebieden zoals The Blue Mountains bij Sydney, WithSundays en Fraser Island. Er zijn nog veel meer natuurgebieden die je vanzelf tegen komt zodra je verder reist.

Outback

Voor een echte ervaring met de originele inwoners van Australië moet je een tocht maken naar de Outback. In het rode centrum van Australië zijn diverse gebergten en natuurgebieden die het zeker waard zijn om te bekijken. Het is niet gemakkelijk om in het centrum te komen, je moet óf een eigen camper hebben of erheen vliegen. Vliegen is vaak even duur als de tour rond het gebergte zelf, maar met de auto is ook riskant aangezien de kilometers lange weg alleen onderbroken wordt door tankstations om de zoveel honderd kilometer. Ben je bij Alice Springs? Ga dan sowieso mee met een tour langs Uluru en Kata Tjuta National Park.

Southern Australia

Zuid Australië is een deel van Australië wat heel anders is dan de rest. Het is niet zo groots als Sydney, niet zo ruig als het Midden of het Westen, maar doet zeker ook niet onder aan de rest van Australië. Met de ruige oceaan en daardoor mooie kustscènes. De stad Adelaide is een mooi startpunt. Geniet hier van kunst, cultuur en de mooie wijnvelden. Vanuit hier kan je mooi verder reizen langs de Great Ocean Road, richting Melbourne. Kunstzinnig en groot, dat is Melbourne. Ga vooral langs bij een Footie-wedstrijd in Melbourne, de typisch Australische sport, vergelijkbaar met rugby.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vervoer

In Australië zijn er vele mogelijkheden om je te verplaatsen. Vliegtickets zijn niet super duur. Je kan ervoor kiezen om een buspas te nemen. Deze pas geeft je de vrijheid om je –bijvoorbeeld- langs de volledige East Coast te rijden. Je kan dan uitstappen en opstappen wanneer je zelf wil.
Ook kan je kiezen voor een eigen auto, of een eigen campervan. Hiervoor moet je helaas wel 21 jaar oud zijn om ze te kunnen huren. Voordeel is wel dat je veel meer vrijheid hebt, je geen hostels hoeft te betalen maar in je camper kan slapen en je de kans hebt om veel meer te zien dan wanneer je enkel met de bus gaat.

 

Zoals altijd,

Roëlle

 

Deze reistips zijn door mijzelf geschreven en eerder gepubliceerd op WeAreTravellers.

Recommended Posts
Comments

Leave a Comment

Neem contact met me op

Heb je een vraag, opmerking of wil je samenwerken? Stuur me gewoon even een berichtje!